Pages

۱۳۸۹/۱۰/۰۵

دریاچه های مرزی آلاگل - آلما گل -آجی گل

این دریاچه ها براساس نظری ها در دو حالت تشکیل شده است:
الف: جریان هوای آسیای میانه در کواترنر -سنوزوئیک به طرف ایران باعث حرکت خاک های بسیار ریز زرد رنگ (لس) گردید تشکیل لایه های خاک لس در قسمت شرقی و مرکزی وشمال استان گلستان ضخامت متفاوتی داشته در شمال شرقی تبدیل به تپه های متعدد شده اتد در قسمت شمال نیز این کشیدگی تپه ها وگودی ها در جهت شرقی-غربی یا شمال شرقی-جنوب غربی می باشد.
ب: جریان آب رودخانه اترک پس از خروج از نقاط مرتفع که دارای دره گود تا محل اتصال چات که رودخانه سومبار از ترکمنستان وحدود 5 کیلومتربعد از آن ادامه دارددر روی زمین های هموار جاری می شودکه کل مسیر این جریان خاک های نرم لسی است این خاک نرم در طول سال ها توسط اترک فرسایش یافته و به هنگام سیلابی از بعضی از نقاط گو د برداری کرده وبه دریای مازندران می برد.
 این عمل فرسایشی چاله های  زیادی بعداز خروج از دره گود خود ایجاد می کند که بعد از واد شدن موتورهای پمپ آب وکاسته شدن از مقدارآب رود اترک وبعد ازآن ایجاد سر در شاخه های آن در استان خراسان این عمل دیگر ادامه نداشته وگاهی بعد از رگبارهای سنگین در شمال خراسان وشرق گلستان این رود جاری میشود ودر قسمت انتهایی مسیرهای مختلف رای خود انتخاب و به طرف دریا میرود این گودی ها از چاله دانشمندعطا که اکنون در نجا  سرخاکی ایجادشده وسپس به چاله اینچه برون که تبدیل به پرورش ماهی شده واز آنجا به طرف روستای تنگلی  در شمال روستا چاله آلماگل که تبدیل به پارک شده ودر جنوب روستا آجی گل -چاله نمک -سیصد هکتاری و به طرف غرب میرود .
 از همه بزرگتر دریاچه آلاگل که بند خاکی روی آن ساخته شده تا اگر ارتفاع آب بالا بیاید ومقدار ذخیره آن زیاد شود که مورد استفاده کشاورزی وپرورش ماهی درآید که مورد اول آن هرگز محقق نشد به علت شوری زیاد خاک های اطراف دیاچه اما مورد دوم پرورش ماهی گسترش زیادی یافت آب مازاد این دریاچه توسط کانالی که حفر شد به طرف دریای مازندرانادامه داده شد.
در گذشته این آب مازاد در حدود 10 کیلومتر غرب این دریاچه جمع می شد ویک تالاب دیگری به نام صوفی را ایجاد کرد که محل تخم ریزی ماهی دریای خزر در فصل بهار می شد و در صورت امکان ووجود آب تا تالاب آلاگل این مهاجرت ماهی ادامه می یافت   که اکنون این سیستم بطور کلی دگرگون شده وتالاب صوفی به تدریج کاملا خشک شده وتنها سه تالاب آجی گل و آلما گل وآجی گل به زور به حیات خود ادامه میدهد این سه تالاب و تالاب های خشک شده دیگروحتی شوره زارهای اطراف آنهادر زمستان محل اسکان هزاران نوع پرنده مهاجر بوده که زمستان گذرانی میکردند یا به طور موقت در مهاجرت به طرف جنوب به عنوان ایستگاه  از آن استفاده می شد  .وجود انواع ماهیهای بزرگ وکوچک زمینه این زمستان گذرانی بود.برای طرفداران ماهیگیری ورزشی محل بسیار خوبی بود که امروزه بدلایل مختلف این  دریاجه ها اثرخود را ازدست داده اند این دلایل را میتوان بدینترتیب برشمرد: 
1- قطع آب رودخانه اترک دراغلب مواقع سال به خاطر بستن سد واستفاده بی رویه در طول مسیر بوسیله موتورهای پمپ آب 
2- زهکشی خاک وزدن کانالهای زهکش درشوره زار های اطراف دریاچه ها
3- تجمع زیاد زباله ها توسط افراد بی مسئولیت بعد از وقت گذرانی وپخش زباله ها ی خود در آن مکانها
4-استفاده از سموم مختلف برای صید پرندگان وماهیها توسط غارتگران طبیعت
5-استفاده از تور های لاکش که تمام ماهیها از کوچک وبزرگ را صید وروانه بازار میکنند
6-استفاده خصوصی بیش از حد از آب دریاچه برای پرورش ماهی ها
7-عدم جریان آب از رودخانه اترک در مواقع سیلابی به طرف این دریاچه که همه ساله نیازمند لایروبی کانالهای اتصال است
8-رسوب زیاد رود اترک هم دریاچه ها وکاننالها را پر میکند
9-شکار بیش ازحدپرندگان مهاجر که به نوعی غارت تبدیل شده است.

۱۳۸۹/۰۹/۱۶

دیدنی های ترکمن صحرا

۱.تالابهای بین المللی مرزی مانند آلماگل وآلاگل (گل در زبان ترکی ترکمنی به معنای دریاچه است)
۲.تبه ماهورهای لسی در شمال شرق استان گلستان
۳.در یکی ازبالاترین این تبه ها وجود مقبره خالدبن ثنان (ع)معروف به خالدنبی که زیارتگاه است .
۴.وجودگیاهان بیابانی مانندگز وگیاهان غیربومی اتروبلیکس که برای جلوگیری از فرسایش آب وخاک کاشته می شود .
۵.وجودکوچ نشینان ترکمن در قسمت میانی وکوچ نشینان کرد در شمال شرقی آن که  کرد ها در فصل زمستان به این منطقه میایند.به طور کلی ترکمن صحرا برای چرای دامها در زمستان است که به آن قشلاق یا قش یورت گفته می شود در ترکی ترکمنی قش یعنی زمستان  یورت یعنی مکان یا وطن یا محدوده
گیاهان منطقه به خصوص در زمستان و بهار رویش به اندازه کافی دارندکه مورد استفاده دامداران می باشد.
۶.روداترک که از استان خراسان شمالی سرچشمه می گیرد و وقتی که وارد استان گلستان می شود و دارای بیچ وتابهای زیاد ودره عمیق است که علت آن خاک نرم لسی آن است که حدود فرسایش آب قرار می گیرد که در اصطلاح به آن مآندر می گویند که گودی های باقی مانده این مآندر به ترکمنی طوقای می گویند که جای مناسب برای کشاورزی است .
۷. وجود کوچ نشینان با خانه های چوبی آلاچیق یا قره اوی است قره (سیاه )اوی(خانه)که از بشم سیاه ساخته شده وبایه های از چوبهای قوس دار است .در گذشته خانه های بابشم سفید ساخته شده و به آن آق اوی (خانه سفید)مخصوص خان ها و ارباب ها بود.
۸.تالاب گمیشان در شرق استان گلستان
۹. گل فشان نفت لی جا در شمال شرقی گلستان
۱۰.تبه های تفتی قرن یا رق در شمال آق قلا
۱۱.گل فشان قرن یا رق در شمال آق قلا
۱۲.شوره زار وبلورهای نمک در شمال آق قلا معدن ید
۱۳.تالابهای مرزی در شمال گنبد کاووس به نامهای آلاگل -آلماگل آجی گل در شهر مرزی اینچه برون
۱۴.بازارچه مرزی اینچه برون
۱۵.زیارتگاه دانشمند ملا علی در خط مرزی اینچه برون در روستای دانشمند این زیارتگاه معروف به دانشمند عطا
۱۶. آرامگاه مختومقلی فراغی در کنار رود اترک در داخل ایران درجنوب بخش کُرند در روستای آق توقای
۱۷. وجودیادواره های قبری در کنار جاده های این منطقه به نظر قبر میاید ولی یادواره است .
۱۸.وجودستونهای یادبودسنگی بسیار بزرگ در قبرستان زیارتگاه خالدنبی به ارتفاع حدود ۲متر که تعداد آن هزاران عدداست .
۱۹.مدرسه بسیارقدیمی کریم ایشان در اطراف شهرستان کلاله
۲۰.وجود آبشار آق سو یکی از سرچشمه های رود گرگان
۲۱. دیواربسیار عظیم وقدیمی چندهزارساله معروف به قزل آلان یا دیواراسکندر یا سددفاعی گرگان که از شمال گمیشان(کمش دفه)شروع به طول ۲۷۵ کیلومتر به کوه های شمال شرقی استان ختم می شود.
۲۲.شهرقدیمی گرگان (جرجان)که شهر فعلی گنبدکاووس بر کنار آن ساخته شده وبه همین خاطر نام اسکندررا دیوار دفاعی گرگان و یارودی که از کنار گنبدکاووس می گذرد به رود گرگان معروف است.منظور گنبدکاوس فعلی است نه گرگان فعلی. 
نام شهرگرگان فعلی از خیانت های رضا شاه در تاریخ است که نام قبلی آن استر آباد را به گرگان تغییر دادو تاریخ منطقه را در ابهام فروبرد.
۲۳.قبرستان های قدیمی و تبه های باستانی فراوان در منطقه که متاسفانه بدون حفاظت رها شده و سفال ها و سکه ها ی مورد غارت قرار می گیرد.
۲۴.تبه کافرقلعه در روستای ایگدر سفلی که گفته می شود محل اسکان سربازان اسکندر مقدونی بوده است.
25.گل فشان اینچه ومنابع ید در 6کیلومتری شمال آق قلا

ترکمن صحرا کجاست؟

ترکمن صحرا به محدوده ای از جمهوری اسلامی ایران است که در استان گلستان در قسمت شمال آن بین رود خانه گرگان ورود اترک ومرز ترکمنستان گفته می شود که دارای زیبایی های طبیعی فراوانی است که به مرور ارائه می گردد .